BAŞARMAK İÇİN YOL ARKADAŞINIZ

Proje Danışmanlığı, Eğitim Hizmetleri ve Dijital Araçlar

ANADOLU STRATEJİ

ULUSLARARASI DANIŞMANLIK VE EĞİTİM HİZMETLERİ

Sabancı Vakfı Hibe Programı

Kadın, genç ve engellilerin eşit fırsatlara sahip olmalarını ve topluma aktif katılımlarını destekleyen Sabancı Vakfı, Açık Çağrılı Hibe Programı kapsamında sivil toplum kuruluşlarının “Eğitim” alanında uygulayacağı projeleri desteklemektedir.

Hedef Kitle

Kadın, genç ve engellileri hedefleyen projeler desteklenmektedir. 

Sorun Alanları

Hibe Programı kapsamında kadın, genç ve engellilerin maruz kaldıkları ayrımcılıkla mücadele etmek için eğitim ana başlığı altında; nitelikli eğitim, eğitime erişimin ve devamın desteklenmesi ile hak temelli yaygın eğitim çalışmalarına destek verilecektir.Nitelikli Eğitim, Eğitime Erişimin ve Devamın Desteklenmesi: Bu alanda desteklenecek projelerle eğitimin okul içindeki niteliğinin arttırılması, eğitim sistemine erişimde zorluk yaşayan grupların eğitime kazandırılması ve devamlarının sağlanması hedeflenmektedir. Geliştirilecek projelerin aşağıdaki alanlardan en az birine değinmesi beklenmektedir:

Nitelikli eğitime eşit erişimin sağlanması

Özel eğitim ve kapsayıcı eğitimin niteliğinin artırılması

Kız çocuklarının eğitime devamının sağlanması

Yenilikçi eğitim metotları ve dijital yetkinliklerin geliştirilmesi

Hak Temelli Yaygın Eğitim Çalışmalarının Desteklenmesi: Bu alanda desteklenecek projelerle kadın, genç ve engellilerin veya bu hedef kitlelerle çalışan ilgili aktörlerin farkındalıklarının artırılması ve güçlenmeleri hedeflenmektedir. Geliştirilecek projelerin aşağıdaki alanlardan en az birine değinmesi beklenmektedir:

  • Haklara dair farkındalık ve güçlenme
  • Toplumsal katılım ve temsiliyet
  • Erken yaşta ve zorla evliliklerle mücadele
  • Bağımsız yaşam ve erişilebilirlik
  • İklim değişikliği ile mücadele* Fiziksel ya da donanımsal iyileştirme çalışmaları ve meslek edindirme eğitimleri Hibe Programı kapsamına girmemektedir.Çözüm YaklaşımıHibe Programı kapsamında desteklenen etkili projelerin başarı unsurları aşağıda yer almaktadır. Projenizi yazarken bu konuları kapsamasına özen gösteriniz:
  • Hak temelli bir yaklaşıma sahiptir. Ayrımcılığa maruz kalan kişilerin farkındalığını arttırarak hak arayışını destekler.
  • Hedef kitlesini odaklı ve net olarak belirler. Eğer hedef kitleyi yakından tanımıyorsa önce ihtiyaç analizi yaparak buna göre uygulamayı belirler.
  • Sadece eğitim vererek hedef kitleyi güçlendireceğini varsaymaz; hedef kitlenin erişebileceği imkânlar yaratır, çevresindeki aktörleri bilinçlendirir ve etkili çözümler geliştirir.
  • Katılımcıdır. Hedef kitlenin maruz kaldığı fırsat eşitsizliğini ortadan kaldırmak için hedef kitle ile birlikte çalışır, hedef kitlenin kendisinin çözümde aktif olmasını sağlar. Hedef kitle adına sözcü olmaz, hedef kitlenin karar verme mekanizmalarına katılımını sağlar.
  • Hedef kitlenin kendi arasında dayanışma, danışma ve iletişimini arttırmak için çözümler sunar. Ön yargıları ortadan kaldırmak için hedef kitlenin farklı kitlelerle kaynaşmasını sağlar.
  • İhtiyaç duyduğu alanda çalışan uzman kişi ve kuruluşlardan aktif destek alır ve proje oluşturma ve uygulama sürecinde bu kurumlarla ortaklaşa çalışır.
  • Sorunları görünür kılmak için veri toplarraporlar hazırlar ve sorumlu olan kurumlarla paylaşır. Fırsat eşitsizliği yaratan sistemleri iyileştirmek için yeni hizmet modelleri ve/veya önerileri geliştirir, uygular ve sonuçlarını paylaşıp öneri olarak sunar.
  • İletişime önem verir. Kamuoyunu bilgilendirmek, konuyu/sorunu görünür kılmak için kampanyalar yürütür, yerel ve ulusal basını etkin bir şekilde projeye dahil eder.
  • Kapsayıcılık ve çevresel etkiye önem verir. Toplumsal cinsiyet eşitliği, erişilebilirlik, iklim değişikliği gibi konuları göz önünde bulundurarak faaliyetlerini planlar.
  • Yenilikçidir. Projede eğitim alanında yeni ve yaratıcı metotlara yer verir.

2023 yılı hibe programı başvuru ekranına ulaşmak ve hibe programı yönetim takvimi hakkında bilgi almak için tıklayınız.